Paieška
lt en

Pasvalio rajono savivaldybė prisijungė prie aplinkosauginio - socialinio projekto „Man rūpi rytojus“

2020-03-09
Pasvalio rajono savivaldybė prisijungė prie aplinkosauginio - socialinio projekto „Man rūpi rytojus“

Pasvalio rajono savivaldybė prisijungė prie aplinkosauginio-socialinio projekto „Man rūpi rytojus“. Projekto tikslas – bendradarbiaujant su visuomene, verslu, valstybės institucijomis, žiniasklaida šviesti ir informuoti visuomenę apie aplinkos išsaugojimo svarbą, įgyvendinti aplinką tausojančias iniciatyvas, skatinti žiedinės ekonomikos įgyvendinimą. Projektą sudaro atskiros, o drauge ir susijusios dalys: „Aktyviems“, „Savivaldybės“, „Verslas“, „Gyvūnai“, „Ūkininkai“ ir „Keliautojai“.
Projekto „Man rūpi rytojus“ organizatorius VšĮ „Aplinkos apsaugos institutas“ praėjusios savaites pabaigoje prisijungusių prie projekto Pasvalio, Panevėžio, Visagino, Rokiškio, Utenos savivaldybių atstovus pakvietė susitikti Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje Panevėžyje į kūrybines dirbtuves. Čia, dalyvaujant projekto partneriams Kauno technologijų universiteto (KTU), Vilniaus universiteto, Vilniaus dizaino kolegijos, UAB „Biosistema“, VšĮ „Tekstilės tvarkymas“ ir „Žaliasis taškas“, „Elekronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos“ ekspertams ir specialistams buvo aptarta, kaip kiekviena savivaldybė kartu su verslu turėtų ir galėtų ieškoti konkrečių priemonių, kaip įtraukti bendruomenes kurti žiedinę ekonomiką atliekų, įskaitant naudotą tekstilę, elektrinio transporto ir jo infrastruktūros bei atsinaujinančios energetikos srityse, taip pat kaip aktyviai prisidėti prie klimato kaitos mažinimo.
Juo labiau, kad Europos Komisija dar 2018 metais parengė žiedinės ekonomikos planą ir priėmė keturias direktyvas, reikalaujančias, kad valstybės narės imtųsi konkrečių priemonių teikti pirmenybę atliekų susidarymo prevencijai, pakartotiniam naudojimui ir perdirbimui, o ne deginimui ir šalinimui sąvartynuose. Tačiau žiedinė ekonomika tuo neapsiriboja ir vis daugiau dėmesio skiriama atsinaujinančiai energetikai, e-mobilumui, naujų verslo modelių kūrimui ir švietimui.
Projekto organizatoriai susitikime kalbėjo: „Europos Sąjungos ekonomika yra itin priklausoma nuo kasmet didėjančio gamtos išteklių naudojimo. Todėl racionalus gamtos išteklių naudojimas yra vienas iš svarbiausių aplinkosaugos klausimų. Įgyvendinant žiedinę ekonomiką atliekos turi virsti ištekliais, o tam būtina ir tinkama infrastruktūra. Kartu su partneriais ieškosime konkrečių priemonių, kaip pagerinti ar sukurti efektyvų elektronikos, baterijų, autoservisų, tekstilės ir kitų atliekų surinkimo bei tvarkymo modelį konkrečioje savivaldybėje. Joje galėtų atsirasti ir „zonos be atliekų“ bei iš atliekų sukurti gaminiai ir kiti įvairūs sprendimai“.

Daugiau apie projektą „Man rūpi rytojus“ galima sužinoti interneto tinklapyje http://manrupirytojus.lt/ 



Nuotraukų autoriai – Apolonija Lindienė ir Aplinkos apsaugos instituto atstovai. 
Pasvalio rajono savivaldybės adminsitracijos Stateginio planavimo ir investicijų skyriaus informacija

Dalintis Facebook