Paieška
lt en

Prasidėjo Joniškėlio dvaro sodybos parko tvarkymo darbai

2020-02-06
Prasidėjo Joniškėlio dvaro sodybos parko tvarkymo darbai

Joniškėlio dvaro sodyba – viena didžiausių Lietuvoje. Netrukus ją supantis parkas taps ir vienas gražiausių. XVIII a. parką abipus Mažupės upelio pradėjo kurti dvarininkai Karpiai. Dar 2018 m. buvo parengtas parko sutvarkymo projektas. Dėl užsitęsusio viešojo pirkimo konkurso realūs darbai prasideda tik dabar. Juos atlieka Kupiškyje įsikūrusi UAB „Domus impressa“, veikianti jungtinėje veikloje su UAB „Nodama“.
Parkas yra nacionalinės reikšmės valstybės saugomas objektas, jo vertingosios savybės – kraštovaizdis, želdynai. Projekto tikslas – pagerinti Joniškėlio dvaro parko kraštovaizdžio būklę, didinant kraštovaizdžio planavimo kokybę, stiprinant ir palaikant kraštovaizdžio ekologinę pusiausvyrą kultūros paveldo objekto ir gamtinio karkaso teritorijoje. Paprastai tariant, bus sutvarkyti želdiniai: pašalinti sausi, ligoti, pavojingai nuaugę medžiai, išgenėti krūmynai. Taip išryškės šimtamečiai ąžuolai, kiti vertingi medžiai, kuriuos dabar parke sunku pastebėti. Bus atvertos vertingos parko erdvės, suformuotos apžvalgos aikštelės su vaizdu į Mažupės upelio vingį nuo įspūdingo kairiojo kranto šlaito. Pastatyta poilsio pavėsinė. Projekto rėmuose stengiamasi atkurti kuo originalesnį parko kraštovaizdį. Nei vienas medis nebus nupjautas be priežasties ir leidimo. Tuo rūpinasi Savivaldybės sudaryta speciali komisija. Parko želdynų sutvarkymui mielai sutiko talkininkauti vienas geriausių Lietuvoje šios srities specialistų dr. Laimutis Januškevičius, Lietuvos dendrologų draugijos garbės narys, turintis eksperto kategoriją.
Parke gyvena nemažai gyvūnijos rūšių, ypač paukščių, pavyzdžiui, pelėdos, geniai – juodosios meletos. Medžiuose žiojėja drevės, uoksai. Dalis tokių medžių, kurie nekelia pavojaus parko lankytojams, bus palikta kaip natūralios gyvūnų buveinės, taip pat kaip edukacinė gamtinė medžiaga po parką vaikštantiems žmonėms, gamtos pažinimo pamokoms. Centrinėje parko liepų alėjoje senų medžių ypač daug, tačiau alėja yra viena iš svarbiausių vertingųjų parko savybių, todėl šalintini medžiai bus atrenkami itin kruopščiai. Deramo dėmesio sulauks ir garsieji liepų ratai.
Padidės parko biologinė ir dendrologinė įvairovė – bus pasodinta įvairių rūšių medžių ir dekoratyvinių krūmų, gėlynų, suformuotos jaukios erdvės. Centrinių rūmų parteryje planuojama įveisti klasikinį rožyną. Parke atsiras tokie augalai, kaip europinis kukmedis, serbinė eglė, amerikinis rododendras, vengrinė alyva, japoninis puošmedis ir kiti. Taip pat mums labiau įprasti ąžuolai, klevai, kaštonai, putinai, šermukšniai, magnolijos...
Numatyta atnaujinti ir naujai įrengti 2,8 km ilgio pėsčiųjų takų su žvyro danga. Takai nusidrieks parko lankytojų jau pramintose trasose, kur dabar nėra jokio tvirto pagrindo. Tik vakarinėje parko dalyje atsiras visiškai nauja tako atkarpa. Prie takų bus įrengti poilsio suoliukai, šiukšliadėžės, dviračių stovai. Neliks pamiršti ir mažieji gyvūnai. Medžiuose pakibs inkilai, o atokiau įsikurs vabalų nameliai, kartais gražiai vadinami viešbučiais. Mūsuose tai naujovė, bet labai prigijęs sumanymas užsienyje. Prie tokio namelio šiltuoju metų laiku galima stebėti vabzdžių gyvenimą, judėjimą, skaičiuoti rūšis ir pan. Informaciniai stendai supažindins su įdomiausiomis parko vietomis, vertingiausiais augalais.
Parke taip pat bus atnaujinta pralaidų sistema, kuri suvaldys atsiradusį drėgmės perteklių. Aplink centrinius rūmus grindinio danga bus išklota trinkelėmis. Projekto metu bus sutvarkyta 19,40 ha parko teritorija. Šiame etape nenumatytas pagrindinio tilto per Mažupę, jungiančio centrinę ir rytinę parko dalis, bei takų apšvietimo įrengimas. Tačiau jau yra parengtas techninis projektas ir minėti įrenginiai turėtų atsirasti antrajame parko sutvarkymo etape. Jie būtini, kad parkas funkcionuotų kaip vientisa kraštovaizdžio erdvė.
Projekto rezultatai: bus pagerinta parko kraštovaizdžio ir ekologinė būklė, sudaryta galimybė visuomenei pažinti ir saugoti kraštovaizdį, atkurtas kiek įmanoma tikresnis istorinis parko vaizdas, sukurta erdvė turizmui, edukacijai, laisvalaikiui ir sveikatingumui.
Parko sutvarkymo projektas finansuojamas ES ir Pasvalio rajono savivaldybės biudžeto lėšomis. Bendra projekto vertė – 407 294,58 Eur. Projektas turi būti įgyvendintas iki šių metų gruodžio 31 d. Parke jau girdėti benzininio pjūklo garsai, tačiau nerimauti nėra pagrindo. Jiems nutilus parkas taps tik gražesnis ir jau kitais metais pakvies lankytojus į prašviesėjusias savo erdves.

Nuotraukos autorius – Gražvydas Balčiūnaitis
Pasvalio rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus informacija

Dalintis Facebook