Paieška
lt en

Pasvalio rajone pradėjo veikli biometano gamykla

2023-09-19
Pasvalio rajone pradėjo veikli biometano gamykla

Rugsėjo 18 d. Pasvalio r., Aukštikalnių kaime, UAB „Tube Green“ atidarė pirmąją ir kol kas vienintelę gamyklą Lietuvoje, kuri biometaną tieks į magistralinį dujotiekį. Projektas įgyvendinamas kartu su biodegalų gamintoja UAB „Kurana“, jo investicijų suma siekia 15 mln. Eur, dalis investicijų finansuota Klimato kaitos programos lėšomis (2,8 mln. Eur).

UAB „Kurana“ generalinis direktorius Jurgis Polujanskas teigė, kad Pasvalio rajone įgyvendinamas projektas padės Lietuvai siekti ambicingų žaliosios energetikos tikslų: „Biometano panaudojimo galimybės yra plačios – nuo pramonės iki transporto sektoriaus, kuris ypač priklausomas nuo naftos degalų. Sparti biometano gamybos plėtra padės Lietuvai mažinti iškastinio kuro vartojimą ir įtvirtinti energetinę nepriklausomybę.“ UAB „Tube Green“ skelbia, jog jos pagaminamas biometanas prilygs 110 tūkst. gyventojų suvartojamam gamtinių dujų kiekiui, kurio taip pat užtektų patenkinti 26 proc. dujomis šalyje varomo transporto poreikio. „Tube Green“ biometano gamykla, bendradarbiaujant su Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Amber Grid“ buvo prijungta prie šalies dujų perdavimo tinklo ir jau tiekia biometaną į sistemą.

Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje yra numatyta, kad iki 2030 metų 15 % transporto sektoriaus suvartojamos energijos sudarytų energija iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Alternatyvių degalų įstatyme numatyta, kad 2030 m. biometanas ir žaliasis vandenilis turėtų sudaryti bent 5 % transporto suvartojamos energijos. Europos Komisijos patvirtintame „RePowerEU“ plane numatytas biometano gamybos tikslas – 35 mlrd. kubinių metrų per metus. Sparti biometano gamybos plėtra leistų diversifikuoti ES gamtinių dujų šaltinius, o 2050 metais biometanas sudarytų jau 30–50 % visų ES naudojamų dujų.

„Nuo šiol Lietuvos dujotiekyje teka ne tik gamtinės, bet ir išvalytos, iš atsinaujinančių išteklių pagamintos žaliosios dujos. Esame pirmieji tarp kaimyninių šalių prie dujų perdavimo tinklo prijungę stambią biometano gamyklą“, – komentuoja Nemunas Biknius, „Amber Grid“ vadovas.

Kviečiame peržiūrėti LRT Panorama reportažą.

 Savivaldybės administracijos, „Kauno diena“ ir „Verslo žinios“ informacija
Nuotraukos autorius – Gintautas Gegužinskas
 

 

Dalintis Facebook