Paieška
lt en

Aptartos komunalinių atliekų tvarkymo aktualijos

2022-08-10
Aptartos komunalinių atliekų tvarkymo aktualijos

Pasvalio rajono savivaldybės administracijoje įvyko susitikimas su UAB Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro (toliau – UAB PRTAC) atstovais, kurio metu aptarti Pasvalio rajono ūkininkams ir kitiems verslo subjektams, bei gyventojams aktualūs vietinės rinkliavos dydžio už mišrių komunalinių atliekų tvarkymą skaičiavimo klausimai. UAB PRATC atstovai pateikė gaires, kaip galima sumažinti atliekų tvarkymo mokestį už sandėliavimo paskirties objektus:

Kreiptis į VĮ Registrų centrą dėl pastato paskirties keitimo, pastato išregistravimo, naudingo ploto sumažinimo, nugriovimo ir pan. (pvz., iš sandėliavimo paskirties keisti į žemės ūkio paskirties).  

Kreiptis į UAB PRATC Pasvalio rajono konsultantą ir pildyti prašymą dėl pastato paskirties keitimo (pvz., iš sandėliavimo paskirties keisti į žemės ūkio paskirties).  UAB PRATC vadovaujasi VĮ Registrų centro teikiamais duomenimis apie pastato paskirtį, todėl naujais mokestiniais metais rinkliava gali būti atnaujinta (nebent pastato paskirtis bus pakeista ir VĮ Registrų centro duomenų bazėje).

Kreiptis į savo seniūniją ir gauti pažymą, kad nurodytame pastate nevykdoma ūkinė komercinė veikla (neteikiamos jokios paslaugos).

Kreiptis į UAB PRATC Pasvalio rajono konsultantą dėl konteinerio (jeigu tokį turite), priskirto nurodytam pastatui, grąžinimo. Nenaudojant konteinerio arba jo neturint, konkrečiu atveju būtų aišku, kad atliekų surinkimo paslauga neteikiama, todėl būtų galima kreiptis dėl  kintamosios rinkliavos dalies nemokėjimo.

Kreiptis į AB „ESO“ dėl pažymos, jog nurodytame pastate per mokestinius metus nesunaudojama daugiau nei 20 kWh elektros energijos. Turint šią pažymą, reikia kreiptis į UAB PRATC Pasvalio rajono konsultantą dėl atleidimo nuo kintamosios rinkliavos dalies mokėjimo.

Jei nurodytame pastate dirba samdomi darbuotojai ir (ar) laikoma žemės ūkio technika, laikytina, kad tame pastate generuojamos komunalinės atliekos (pvz., sąšlavos, pakuotės atliekos, maisto atliekos ir t. t.), todėl šiuo atveju nuo atliekų tvarkymo kintamosios dalies pastato savininkas negali būti atleistas.

Susitikime buvo aptarta ir individualių mišrių komunalinių atliekų ir pakuočių atliekų konteinerių neaptarnavimo problema: kai gyventojas ant konteinerio randa lipduką, kad konteineris bus aptarnautas tik tada, kai atliekos bus tinkamai išrūšiuotos. UAB PRATC atstovų teigimu, jei konteineris neištuštinamas, tam yra svari priežastis. Tiek atliekų vežėjas (AB „Panevėžio specialus autotransportas“, tel. +370 60 7777 60, el. paštu uzsakymai@psa.lt), tiek UAB PRATC atstovas-kontrolierius periodiškai tikrina konteinerių turinį, tad dėl kilusių klausimų galima kreiptis į juos.

Išdalijus individualius rūšiavimo konteinerius gyvenamųjų valdų savininkams, pastebimai sumažėjo mišrių komunalinių atliekų kiekis. Pasvalio rajono gyventojai puikiai geba rūšiuoti atliekas, taip palengvindami atliekų sutvarkymą.


Primename, kad konteinerių išstūmimo dažnis yra nustatytas atsižvelgiant į mišrių komunalinių atliekų susidarymo kiekius bei nekilnojamojo turto objekte gyvenančių gyventojų skaičių. Jei gyventojai išstums konteinerius dažniau nei numatytas minimalus dažnis, tuomet ateinančiais metais už kiekvieną papildomai aptarnautą konteinerį bus skaičiuojami viršyti kiekiai – už papildomai aptarnautą 120 l konteinerį – po 1,1 Eur, už 140 l konteinerį – po 1,2 Eur, už  240 l konteinerį – po 2,2 Eur kintamosios dedamosios dalies.

Minimalūs konteinerių ištuštinimo dažniai už apskaičiuotą minimalų įmokos kintamosios dalies dydį pateikiami lentelėje:

Gyventojų skaičius

Konteinerių išstūmimo dažnis, kai konteineris

120 l talpos

Konteinerių išstūmimo dažnis, kai konteineris

140 l talpos

Konteinerių išstūmimo dažnis, kai konteineris

240 l talpos

Įmokos kintamoji dalis, Eur / per metus

1

8

8

8,8

2

12

12

6

13,2

3

18

18

9

19,8

4

24

24

12

26,4

5

-

-

14

30,8

6

-

-

17

37,4

         

Taip pat gyventojams primename apie mokesčių sumokėjimą laiku. Kadangi patvirtintuose Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatuose yra patvirtinta, kad laiku nesumokėjus mokesčių, yra skaičiuojami delspinigiai (Nuostatų 53 p.).

Pasvalio rajono savivaldybės informacija

Dalintis Facebook