Paieška
lt en

Rūšiuoti maisto atliekas taps privaloma

2022-12-23
Rūšiuoti maisto atliekas taps privaloma

Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2022 m. birželio 1 d. nutarimu Nr. 573 patvirtintame Valstybiniame atliekų prevencijos ir tvarkymo 2021–2027 metų plane numatytos užduotys savivaldybėms iki 2023 m. gruodžio 31 d. įdiegti maisto ir virtuvės atliekų rūšiuojamąjį surinkimą, plėsti maisto (virtuvės) atliekų rūšiuojamojo surinkimo infrastruktūrą, aprūpinant gyventojus atskirais rūšiavimo konteineriais ar kitomis priemonėmis. Įgyvendinant žiedinės ekonomikos direktyvų reikalavimus, nuo 2024 m. biologinės (maisto ir žaliosios) atliekos privalės būti renkamos atskirai arba kompostuojamos susidarymo vietoje, siekiant, kad maisto atliekų susidarytų kuo mažiau ir jos būtų efektyviai tvarkomos, t. y. kad iš atskirai surinktų biologinių atliekų būtų gaminamas aukštos kokybės kompostas, naudojamas žemės ūkyje, pažeistoms teritorijoms atstatyti, energinių augalų terpėms ruošti.
Atsižvelgdama į šiuos aukštesnių institucijų planavimo dokumentus, Pasvalio rajono savivaldybė drauge su kitomis Panevėžio regiono savivaldybėmis bei UAB Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centru įgyvendina projektą „Maisto / virtuvės atliekų apdorojimo pajėgumų sukūrimas Panevėžio regione“.
Jau keleri metai Pasvalio mieste 10 vietų kolektyvinių atliekų konteinerių aikštelėse yra pastatyti konteineriai maisto / virtuvės atliekoms atskirai rinkti. Projekto įgyvendinimo metu bus plečiamas maisto / virtuvės atliekų kolektyvinių konteinerių Pasvalio mieste skaičius iki 30 vietų. Jau ateinančių metų antrame ketvirtyje Pasvalio miesto individualių valdų gyventojams bus išdalinta 1 050 vnt. konteinerių maisto / virtuvės atliekoms rūšiuoti. Kad tai daryti būtų patogiau, kiekvienas Pasvalio miesto namų ūkis gaus specialų 7 litrų talpos uždengiamą kibirėlį, skirtą maisto atliekoms rinkti. Iš viso planuojama išdalinti 3 520 tokių kibirėlių.
Ko gero, paskaičius, kas parašyta aukščiau, kyla minčių: „Aš viską suvalgau ir jokių maisto atliekų neturiu“, „Atskirai surinktos maisto atliekos smirdės“, „Ar atskirai renkant maisto atliekas reikės mokėti didesnę rinkliavą?“, „Kodėl maisto konteineriai dalijami tik miesto gyventojams?“
Gyventojai neturėtų dėl to nuogąstauti, kadangi už atskirai surinktas maisto / virtuvės atliekas papildomo mokesčio nebus. Taip pat konteineriai bei kibirėliai bus dalijami nemokamai, pagal nustatytą datą, iš anksto pranešus.
Surinktos ir uždarytame konteineryje laikomos maisto atliekos nesmirda labiau nei bet kurios kitos, o įvairiausių maisto likučių, net, atrodo, ir viską suvalgius, vis tiek atsiranda. Juolab kad į šiuos konteinerius galima (ir reikia) mesti ne tik nesuvalgytą maistą, vaisių, daržovių lupenas ar žieves, bet ir popierinius rankšluosčius, arbatos ir kavos tirščius, jų filtrus, riebaluotą popierių ir net kambarinius augalus bei jų dalis.
Kadangi atskirai surinkti maisto atliekas yra brangu, todėl tai daroma tose vietose, kur nedideliu atstumu yra didesnė gyventojų koncentracija. Be to, daugelis kaimiškų vietovių gyventojų turi sąlygas biologiškai suyrančias atliekas kompostuoti savo namų ūkiuose ir tą daro.
Maisto / virtuvės atliekų rūšiavimo nauda – keleriopa. Pirmiausia, visos šios atliekos nepateks į mišrių atliekų srautą ir jų neužterš, nes kartu su kitomis atliekomis išmestas maistas jas labai užteršia. Tad atskirai renkant maisto atliekas ne tik sumažės mišrių komunalinių atliekų kiekis, bet jos taps gerokai sausesnės, švaresnės bei kokybiškesnės, labiau tinkamos tolimesniam perdirbimui. O iš atskirai surinktų maisto atliekų bus gaminamas labai vertingas kompostas.
Įvairūs statistikos šaltiniai skelbia, kad visose šalyse žmonės išmeta labai didelius maisto kiekius, o kiekvienas lietuvis per metus išmeta apie 60 kg maisto / virtuvės atliekų.
Tikime, kad žingsnis po žingsnio mes visi judėsime didesnio tvarumo ir taršos mažinimo link.


Pasvalio rajono savivaldybės administracijos informacija

Dalintis Facebook