Paieška
lt en

Skuba į pagalbą prikaupusiems daiktų – seną šaldytuvą ar kitą buitinę techniką nuo šiol nemokamai išveš iš bet kurios Lietuvos vietos

2022-07-15
Skuba į pagalbą prikaupusiems daiktų – seną šaldytuvą ar kitą buitinę techniką nuo šiol nemokamai...

Viename Europos namų ūkyje šiuo metu vidutiniškai yra sukaupta apie 5 kg nebereikalingų elektronikos prietaisų vienam asmeniui, skelbia elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijas vienijanti tarptautinė asociacija „WEEE Forum“. Gera žinia Lietuvos gyventojams – nuo šiol nemokamą senos elektronikos ar buitinės technikos išvežimą galima užsisakyti visoje Lietuvoje.
Kaip sako Gamintojų ir importuotojų asociacijos bei Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos atstovė Vitalija Sičiūnienė, Lietuva seniai nebėra elektronikos atliekų tvarkymo užkampis, o gyventojai kasmet vis sąmoningiau imasi rūšiavimo.
„Žmonės atliekas rūšiuoja ne tik namuose, bet ir darbovietėse, žino, kur rasti specialias talpas baterijoms ar smulkiai elektronikai išmesti. Kebliau būdavo priduoti stambią buitinę techniką, ypač mažesnių, atokesnių šalies miestelių gyventojams. Tačiau nuo šiol „Man rūpi rytojus“ komanda atvyks paimti seną šaldytuvą, viryklę ar pan. į bet kurį Lietuvos kampelį ir nusineš iš bet kurio daugiabučio aukšto“, – teigia V. Sičiūnienė.

Pirmiausiai remontuos
Iš gyventojų surinkta nebereikalinga buitinė technika ir elektronikos prietaisai pirmiausiai bus testuojami. Tinkamus bus bandoma prikelti naujam gyvenimui ir padovanoti tiems, kam jų reikia labiausiai.
„Nauda abipusė – senais rakandais atsikratęs žmogus turės daugiau vietos namuose. Kažkas džiaugsis gavęs taip reikalingą prietaisą, o visi kartu prisidėsime prie švaresnio pasaulio. Nes, pavyzdžiui, 13 metų, o ne šešerius metus naudojamas televizorius gali sutaupyti apie 660 kg šiltnamio efektą sukeliančių dujų“, – pabrėžia V. Sičiūnienė.
Jeigu senos elektronikos ir technikos suremontuoti nepavyks, tada įrenginiai bus perdirbami, kad vertingas medžiagas būtų galima panaudoti dar kartą. Elektronikos prietaisams pagaminti reikia daug įvairių žaliavų: metalų, plastmasės, gumos, stiklo, puslaidininkių, tepalų, dujų, taip pat aukštos vertės medžiagų – aukso, sidabro, vario ar platinos, o beveik visas šias medžiagas galima panaudoti pakartotinai.

Primena apie pavojų žmogui ir gamtai
„Senos buitinės technikos, elektros ir elektronikos prietaisų ar baterijų, akumuliatorių jokiu būdu negalima išmesti į buitinių atliekų konteinerį ar bet kur palikti, nes netinkamai ardomos ir irdamos tokios atliekos į aplinką išskiria žmogui ir gamtai ypač kenksmingų medžiagų: sunkiųjų metalų, plastikų, ozono sluoksnį ardančių dujų (freonų), nervų sistemą ir smegenis pažeisti galinčių švino ir kadmio“, – primena V. Sičiūnienė.
Per daugelį metų Lietuvoje išvystyta sistema yra pritaikyta ir patogi – mūsų šalyje yra tūkstančiai vietų, kur galima priduoti senus elektronikos gaminius, o už teigiamą rinkos vertę turinčias atliekas žmogui dar ir yra sumokama.

Surasti artimiausią nebereikalingos elektronikos, buitinės technikos priėmimo punktą ar kreiptis dėl nemokamo atliekų išvežimo, galima projekto „Man rūpi rytojus“ internetinėje svetainėje www.manrupirytojus.lt. Nemokamą buitinės technikos išvežimą visoje Lietuvoje galima registruoti ir telefonu 8 600 900 30.

„Man rūpi rytojus“ yra Gamintojų ir importuotojų asociacijos ir VšĮ „Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacija“ organizuojamos elektros ir elektroninės įrangos bei baterijų ir akumuliatorių atliekų tvarkymo sistemos dalis.

 

VšĮ Aplinkos apsaugos instituto informacija

Dalintis Facebook