Paieška
lt en

Pasvalio miesto gimtadienis 525

2022-12-12
Pasvalio miesto gimtadienis 525

„Mes, Aleksandras, Dievo malone Lietuvos didysis kunigaikštis, Rusios, Žemaitijos ir t. t. Viešpats ir paveldėtojas, štai ką skelbiu šiuo raštu visiems, dabar gyvenantiems ir būsimiems, kurie susipažins su šiuo raštu... Nutarėme įsteigti ir aprūpinti bažnyčią, esančią Trakų vaivadijoje, Upytės apskrities vietovėje, vadinamoje Pasvaliu, kur iš vienos pusės yra Svalios upė, iš antrosios pusės Lėvuo įteka į kitą upę (...)“

Šiuo Jogailos anūko raštu, duotu Pasvalio kunigui Jonui Grotui 1497 metų gruodžio 6 dieną, fiksuojama miesto užuomazga, jau anksčiau vietinių žmonių numatyta tarp Lėvens ir Svalios žiočių.

Kiekvienais metais Pasvalio mieste gruodžio mėnesio pradžia yra Kalėdinės pasakos ir miesto gimtadienio nuotaikos sąjunga: mokyklos ir mokiniai organizuoja parodas, pasirodymus, kuria, dalyvauja ir džiaugiasi, įstaigos miesto gyventojus apdovanoja renginių gausa, o viską vainikuoja jau tradicija tapusi miesto širdies šviesa – Vytauto Didžiojo aikštėje sužiba Kalėdų eglutė.

Šiais metais Pasvalys mini 525-uosius įkūrimo metus, o švęsti gimtadienį buvo pradėta jau pirmosiomis gruodžio dienomis – Pasvalio krašto muziejuje gruodžio 2 d. buvo atidaryta Kalėdinė paroda-pardavimas „Metai“, kuri šiemet skaičiuoja jau 24 metus. Atidarymo metu Pasvalio krašto muziejaus direktorė Vitutė Povilionienė pristatė parodos istoriją ir pasidžiaugė, kad šiais metais muziejuje yra ir Biržų rajono kūrėjų kūrinių, o iš viso parodoje puikuojasi daugiau kaip 80 kūrėjų darbų. Susirinkusieji sveikino parodos autorius ir organizatorius, džiaugėsi kasmet vis įvairesne darbų gausa ir kvietė įsigyti unikalių vienetinių rankų darbo kūrinių. Po parodos atidarymo muziejaus darbuotojai suorganizavo tvaraus kalėdinio apšvietimo demonstraciją – norint įjungti muziejaus papuošimus, reikia paplušėti: sėsti ant dviračio ir minti, o tuo metu įsižiebia šimtai lempučių.

Gruodžio 6-ąją Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje buvo pademonstruotas premjerinis spektaklis „Gimtadienis“, pagal Tomos Trybytės apsakymą „Sapno ir žemės vaikelis“, kurį stebėjo ir interaktyviai dalyvavo būrys mokinių. Tos pačios dienos popietę bibliotekoje vyko susitikimas su Pasvalio krašto garbės piliečiu, rašytoju visuomenės veikėju, Kovo 11-osios Akto signataru Kaziu Saja. Jam Garbės piliečio vardas buvo suteiktas dar 2021 m. lapkričio 24 d., už pilietiškumą, aktyvią veiklą ir viso gyvenimo kūrybinius nuopelnus garsinant Lietuvą ir Pasvalio kraštą. Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas įteikė Kaziui Sajai garbės piliečio regalijas, bibliotekos direktorė Danguolė Abazoriuvienė – gėlių puokštę. Rašytoją sveikino ir Pasvalio Svalios progimnazijos mokiniai, padeklamavę eilėraštį ir linksmai palinkėję sukurti dar daug knygų. Kazys Saja padėkojo už apdovanojimą ir pasakojo apie savo kilmės paieškas, kūrybai įkvėpusius linksmus ir gyvybės pilnus ligos patale gulinčio vaiko piešinius bei kitus gyvenimo vingius.

Vakare Pasvalio kultūros centras pakvietė visus norinčius ateiti į Baltąją salę, kur, švenčiant Pasvalio miesto 525-ąjį gimtadienį, Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas kartu su renginio vedėja Ramune Uždaviniene apdovanojo Pasvalio kraštui nusipelniusius mūsų kraštiečius:

•Pasvalio krašto garbės piliečio vardas buvo suteiktas filologui, žymiam enciklopedininkui, vertėjui Antanui Elizeušui Račiui (po mirties) – už ypatingus viso gyvenimo nuopelnus Lietuvai, švietimui ir kultūrai, Pasvalio kraštui ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje.
•Pasvalio krašto garbės piliečio vardas buvo suteiktas žurnalistui, publicistui, kraštotyrininkui, knygų autoriui, Pasvalio kraštiečių bendrijos nariui Antanui Šimkūnui – už reikšmingus leidinius Lietuvai ir Pasvaliui, Pasvalio krašto garsinimą ir dalyvavimą Pasvalio rajono kultūros gyvenime, už nuopelnus ugdant kultūrą bei išsaugant istorinę atmintį.
•Pasvalio rajono savivaldybės padėkos raštu apdovanotas Algimantas Stalilionis – už Pasvalio krašto istorijos įamžinimo veiklą.
•Pasvalio krašto premija buvo apdovanotas Vaidotas Gikys – už Pasvalio krašto kultūros puoselėjimą, iniciatyvą prikeliant naujam gyvenimui Raubonių vandens malūną-karšyklą-verpyklą, senojo vilnos amato tradicijų puoselėjimą, naujo, patrauklaus lankytino objekto sukūrimą Pasvalio rajone, darbą su jaunimu ir visa Raubonių kaimo bendruomene.

Daugybė sveikinimų ir plojimų užliejo Baltąją kultūros centro salę, o nepakartojamus muzikos garsus dovanojo JAZZ ISLAND (Vilnius), vad. Artūras Novikas.

Gruodžio 8 d. Pasvalio krašto muziejuje vyko konferencija „Iš penkių šimtmečių istorijos: Pasvalio praeities fragmentai“. Muziejaus direktorė Vitutė Povilionienė pasveikino visus susirinkusius, dėkojo atvykusiems lektoriams, kurie suvažiavo iš kitų miestų, nepaisydami gausiai iškritusio sniego, bei pacitavo istorinį dokumentą, kuriame ir įtvirtintas Pasvalio miesto įkūrimas. Pasvalio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Stanislovas Kiudis taip pat sveikino susirinkusius ir dėkojo istorikams už galimybę susipažinti su mūsų praeities verpetais. Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausiasis specialistas Gražvydas Balčiūnaitis, konferencijos iniciatorius ir organizatorius, pristatė būsimo renginio pranešimus. Pranešimus skaitė Gitana Zujienė iš Lietuvos istorijos instituto, lektorius Vigintas Stancelis iš Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto, daktaras Darius Juodis iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro, profesorius daktaras Rimvydas Laužikas iš Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto ir pats konferencijos organizatorius Gražvydas Balčiūnaitis.

Tą pačią dieną Pasvalio muzikos mokykloje gabiausiems mokyklos mokiniams buvo įteiktos draugų iš Norvegijos premijos. Kiekvienais metais delegacija iš Kragero komunos, kartu su Pasvalio krašto garbės piliete Wenche Bjørkeng (Norvegijos Karalystė), kalėdiniu laikotarpiu atkeliauja į Pasvalio rajoną humanitarinės pagalbos tikslais: jie stengiasi parodyti didesnį dėmesį vaikams, taip pakeldami jų kalėdinę dvasią. Mokiniai surengė puikų koncertą, o premijų laureatai pasakojo apie save. Dailės skyriaus mokiniai pademonstravo savo sukurtus animacinius filmukus, o Muzikos skyriaus mokiniai atliko įvairius muzikos kūrinius. Pasvalio krašto garbės pilietė dėkojo už nuostabų koncertą, sveikino visus su artėjančiomis šventėmis ir įteikė premijas mokiniams. Pasvalio muzikos mokyklos direktorė Bronislava Mainonienė nuoširdžiai dėkojo draugams iš Norvegijos ir kvietė juos atvykti dar nesuskaičiuojamą daugybę kartų, džiaugėsi mokyklos mokinių įvertinimu ir linkėjo gražių artėjančių švenčių.

Na, o gruodžio 9 d. nuo pat ryto Vytauto Didžiojo aikštėje buvo galima aplankyti Kalėdinį miestelį ir įsigyti įvairių prekių. Visą savaitę miesto gyventojai ir svečiai, stebėję Pasvalio kultūros centro darbuotojų išmonę ir pastangas puošiant Kalėdų eglutę, vakare turėjo galimybę pagaliau pamatyti šią natūralią žaliaskarę miesto puošmeną sublizgant dar nematytomis spalvomis. Kalėdų eglutės įžiebimo šventė buvo įspūdinga: gražūs mokinių šokiai ir pasirodymai, žaidimai, šventinė muzika, staigmenos ir, aišku, Kalėdų Senelis, nustebinęs ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius.

Daugiau nuotraukų rasite ČIA.

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje Pasvalio krašto garbės piliečio regalijos buvo įteiktos Kaziui Sajai.


Pasvalio krašto garbės piliečio vardo regalijos įteiktos Antano Elizeušo Račio artimiesiems – žmonai ir dukrai.


Pasvalio krašto garbės piliečio regalijos įteiktos Antanui Šimkūnui.


Pasvalio rajono savivaldybės padėka įteikta Antanui Stalilioniui.


Pasvalio krašto premija įteikta Vaidotui Gikiui.


Pasvalio krašto muziejuje vykusios konferencijos „Iš penkių šimtmečių istorijos: Pasvalio praeities fragmentai“ akimirka.


Pasvalio muzikos mokykloje įteiktos Norvegų premijos gabiausiems mokiniams.


Įžiebta Pasvalio miesto Kalėdų eglutė.

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos informacija

Dalintis Facebook