Paieška
lt en

Pasvalio miesto šventė „Vys par to ālo“

2023-06-30
Pasvalio miesto šventė „Vys par to ālo“

Praėjusį savaitgalį Pasvalyje vyko 2023 metų miesto šventė – jau antrą kartą Joninių savaitgalį, o pirmą kartą – jaunimui buvo skirta visa diena.

Penktadienį Pasvalio rajono savivaldybės administracijoje lankėsi delegacija iš Ukrainos Žytomyro srities Žytomyro rajono Liubaro miesto savivaldybės – jie atvyko apsilankyti Pasvalio kultūros ir švietimo įstaigose, pabendrauti su rajono vadovais, dalyvauti miesto šventėje, pasisemti gerosios patirties bei padėkoti už nepailstamą mūsų rajono žmonių pagalbą karo akivaizdoje.

Petro Vileišio gimnazijos moksleivių kūno kultūros ir sveikatingumo klubas „Clarus“ organizavo bėgimą „Už Pasvalį...“, o popietėje Pasvalio krašto muziejuje buvo atidaryta Vaidoto Kvašio tapybos darbų paroda „Potvynis kunigo lankose“, tuo tarpu dalis Pasvalio jaunimo rinkosi Smegduobių parke. Čia vyko motorolerių paradas ir mini varžybos: jaunieji motorolerių vairuotojai varžėsi demonstruodami gebėjimus įveikdami kliūtis ir manevruodami kelyje. Vyko parodomoji profesionalių paspirtukininkų programa, o po šaunių jaunųjų sportininkų pasirodymų visi norintys galėjo mokytis, kaip atlikti šiuos triukus. Susirinkusį jaunimą pasveikino ir Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, o artėjant vakarui vyko diskusija, kurią vedė komikas Benas Jackūnas. Diskusijos dalyviai – vakaro atlikėjai bei renginio koordinatorė Auksė Jurgelytė – pasakojo apie savo veiklas, įspūdžius, įveiktas kliūtis ir dalijosi mintimis, kas juos pastūmėjo pasirinkti būtent šį gyvenimo kelią. Visą dieną čia buvo galima pasidaryti chna tatuiruotes, pailsėti besisupant hamakuose ir pasilinksminti šliaužiant vandens šliuožyne, pasistiprinti skaniu maistu, tiekiamu maisto furgone, bei atsigerti pasvalietiškos giros.

Jaunimo dienoje nuostabiais muzikos garsais užbūrė jaunimo muzikos grupės „Lost Together“ ir „Sankaba“, performansą demonstravo Pijus Opera, įtraukęs klausytojus bei jų daiktus į savo kūrybos procesą ir netgi surepavęs Bernardo Brazdžionio eiles. Atlikėja Nombeko Augustė pritraukė bene didžiausią publiką, kuri kada nors yra susirinkusi Smegduobių parke. Diskoteką vedė pasvaliečiai DJ2O ir ON1BEAT. Jaunimo dieną vainikavo Joninių laužas, dar labiau nušvietęs ir taip beveik nesutemstančią trumpiausią metų naktį.

Šeštadienis prasidėjo prekybine muge, besidriekiančia per visą Vilniaus gatvę. Pasvalio rajono savivaldybės administracijos ir Pasvalio kultūros centro kiemelyje vyko „Tratatam“ užsiėmimai vaikams – čia jie galėjo mėgautis batutų parko linksmybėmis. Atsigaivinti bei padūkti kvietė ir putų šou, kuris vyko kelis kartus per visą dieną netoli Lėvens upės, miesto centre. Šventėje buvo galima užsiimti įvairiais žaidimais, edukacijomis, skaitymais, kaligrafija, šaudymu iš lanko; buvo vykdoma ir kraujo donorystės akcija. Pakuočių atliekų tvarkymo organizacija „Žaliasis taškas“ suteikė šventėms dalyviams praktinių žinių apie rūšiavimą, taip pat buvo galima mainytis daiktais bei jais prekiauti. Visą dieną vyko pažintinis žaidimas „(Ne)pėsčias Pasvalys“, pakvietęs tiek pasvaliečius, tiek miesto svečius pažintį Pasvalį ir aukštaitiškas tradicijas bei laimėti įvairiausių prizų.

Savivaldybės administracija sulaukė svečių ne tik iš Ukrainos – miesto šventėje dalyvavo delegacijos iš Bauskės (Latvija), Obernkircheno (Vokietija), Biržų ir Pakruojo. Svečiai atvyko pasveikinti Pasvalio su 526-uoju gimtadieniu, gyrė puikų šventės organizatorių darbą ir nekantravo sudalyvauti įvairiose veiklose. Biržų rajono savivaldybės delegacija pakvietė pasvaliečius atvykti į Biržų miesto šventę, kuri vyks rugpjūčio mėnesį.

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje buvo atidaryta fotografijų paroda Lietuvos kraštovaizdžiui „Myliu tėviškę“, o Pasvalio krašto muziejuje – menininkų klubo „Rats“ paroda. Šalia Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios, Lėvens upėje, vyko 3-osios vandens žaidynės, karštą birželio dieną sukvietusios dešimtį komandų atsigaivinti, pasilinksminti, išbandyti jėgas ir varžytis dėl garbės ir puikių prizų.

Dienos metu sportuoti buvo galima ne tik išbandant jėgas vandenyje: Pasvalio kultūros ir poilsio parke vyko XIX Pasvalio maratonas, „Riešuto“ mokyklos sporto aikštyne buvo galima stebėti rajono seniūnijų sporto žaidynių krepšinio 3×3 varžybas ir futbolo centro moterų (8×8) futbolo turnyrą. „Riešuto“ mokyklos krepšinio aikštelėje vykusių krepšinio varžybų nugalėtojais tapo Pušaloto seniūnijos krepšininkai (seniūnijos sporto renginių organizatorius – Andrius Ališauskas). Pušalotiečiai finale nugalėjo Daujėnų krepšininkus. Trečiąją vietą iškovojo Pumpėnų seniūnija, kurie varžybose dėl trečios vietos laimėjo prieš Namišių seniūniją. Penkti liko Pasvalio apylinkių, šešti – Saločių, septinti – Krinčino, aštunti – Vaškų, devinti – Joniškėlio seniūnijos krepšininkai.

Dienai įsibėgėjus, kvietė Pasvalio rajono bendruomenių kiemelio kultūrinio ir kulinarinio paveldo edukacijos, miesto centre vyko įspūdingas Šakių cirko mokyklos akrobatų „Cirko karuselė“ pasirodymas.

Pagrindinė šventės tema buvo išplėtota teatralizuotu „Vys par to ālo“ pasirodymu: legenda apie alaus atsiradimą buvo iliustruota alaus nešimo procesija. Alaus valanda prasidėjo bačkos atkimšimu ir tęsėsi amžiaus dvikova – Biržų ir Pasvalio aludariai varžėsi dėl skaniausio alaus titulo. Svečius organizatoriai kvietė ragauti skirtingų aludarių produkcijos ir įvertinti jų skonį. Po ilgos degustacijos ir įtempto balsų skaičiavimo nugalėjo... draugystė, o alaus karaliumi buvo išrinktas biržietis Sigitas Juodžionis. Šioje šventės dalyje koncertavo bavariškos muzikos kapelija (Vilnius) ir liaudiškos muzikos kapela „Vilainiai“ (Kėdainiai).

Po tokios gausos pramogų ir įvairių užsiėmimų scenoje koncertavo grupė „Vairas“, atlikėjas Kastytis Kerbedis, grupė „Sisters on Wire“ ir visos dienos pramogas vainikavo pasvaliečio DJ Jovani koncertas.

Pasvalio miesto šventę organizavo Pasvalio kultūros centras, padedamas nesuskaičiuojamos daugybės gerų žmonių, darbščių rankų ir, be abejo, – finansinių pagalbininkų. Tokio gausaus svečių būrio Pasvalys jau seniai, o gal išvis nėra matęs: žmonių buvo tiek, kad Pasvalio miesto centras ūžte ūžė, o puiki nuotaika buvo tiesiog užkrečiama.

Esame dėkingi Pasvalio kultūros centrui ir visiems, kurie prisidėjo prie nepakartojamos šventės.

Daugiau šventės nuotraukų rasite ČIA (penktadienis, jaunimo diena) ir ČIA (šeštadienis).

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos informacija

Dalintis Facebook