Paieška
lt en

Pasvalyje aidėjo Ketvirtojo Šiaurės Lietuvos chorų festivalio balsai

2023-06-07
Pasvalyje aidėjo Ketvirtojo Šiaurės Lietuvos chorų festivalio balsai

Gegužės 26–28 dienomis Pasvalyje vyko Ketvirtasis Šiaurės Lietuvos chorų festivalis, kurį kas dvejus metus organizuoja Pasvalio kultūros centras (finansuotas Lietuvos kultūros tarybos).

Festivalio idėja kilo Pasvalio kultūros centro direktoriui Robertui Lavickui, kuris yra ir Pasvalio kultūros centro mišraus choro „Canticum novum“ narys. 2015 metais įvyko pirmasis Šiaurės Lietuvos chorų festivalis, sukvietęs tuo metu rekordinį chorinio žanro dalyvių skaičių Kultūros centro istorijoje – 13 kolektyvų, t. y. apie 200 dainininkų. Su kiekvienu festivaliu dalyvių skaičius vis augo, o Pasvalio gyventojus festivalis džiugino 2017 ir 2021 metais.

Ketvirtasis Šiaurės Lietuvos chorų festivalis sukvietė apie 1 000 dainininkų, t. y. 41 kolektyvą. Festivalio tema buvo paremta Pasvalio krašto poeto Vlado Braziūno žodžiais „Pasaulis po Pasvalio saule...“, o po šiais žodžiais slėpėsi kvietimas grįžti į tėviškę: pasimėgauti artimais, į atmintį įsirėžusiais ir neišdildomais potyriais, atgaivinti ir puoselėti šeimos ryšius, džiaugtis jos jaukumu, besąlygiška meile, kurti bendrumą bei vienybę. Festivalio didžiajame koncerte buvo galima matyti jautrius šią temą plėtojančius trumpametražius filmukus, kuriuose – tradicijas, papročius ir aukštaitiškus amatus puoselėjančios Pasvalio krašto šeimos: etnografų Linos ir Alberto Bartašių ir jų dukros Rūtos bei jos vyro Žygimanto Stonkų šeimos. Šie koncerto akcentai jaukiu vasaros dvelksmu tiek žiūrovus, tiek dalyvius trumpam nukėlė į vaikystės prisiminimus – tai ir buvo pagrindinė festivalio mintis.

Taip pat šis festivalis yra vienas svarbiausių pasirengimo 2024 m. vyksiančiai ir šimtmetį minėsiančiai Lietuvos dainų šventei „Kad giria žaliuotų“ etapų – tai buvo ir puiki repeticija choristams, ir nuostabi šventė visai Pasvalio rajono bendruomenei bei miesto svečiams.

Šiais metais chorų festivalio dalyviai buvo apdovanoti ne tik puikiu festivalio organizatorių darbu, bet ir geru oru. Penktadienį, gegužės 26 d., Pasvalio kultūros centre vyko festivalio atidarymo koncertas, kuriame dalyvavo šiemet 10-ies metų sukaktį minintis Pasvalio choras „Canticum novum“. Koncerte muzikines improvizacijas atliko žymus pučiamųjų instrumentų virtuozas Saulius Petreikis kartu su „SP World Orchestra“.

Šeštadienį, gegužės 27 d., didžiajame festivalio koncerte Pasvalio kultūros ir poilsio parke jungtinis tūkstančio atlikėjų choras kartu su Lietuvos kariuomenės orkestru, solistais Vytautu Juozapaičiu ir Asta Kriščiūnaite atliko gražiausius aukso fondo kūrinius ir dainas iš būsimos šimtmetį minėsiančios Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ repertuaro. Koncerte pasirodė ir instrumentinė grupė „Four man“. Renginį vedė iš Pasvalio kilę televizijos ir radijo laidų vedėjai Jonas Nainys (Jovani) ir Rasa Murauskaitė-Juškienė, sveikinimo žodžius tarė Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas ir LR Seimo kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis. Visas koncertas buvo transliuojamas tiesiogiai per Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją.

Sekmadienį, gegužės 28 d., festivalio koncertai pasklido po visą Pasvalio kraštą, Pakruojo ir Biržų rajonus – chorų pasirodymai vyko Kriklinių, Linkuvos, Lygumų, Pumpėnų, Saločių, Vaškų miestelių bažnyčiose, Pajiešmenių ir Valakėlių kultūros skyriuose, Vabalninko kultūros namuose.

Penktąjį, jubiliejinį Šiaurės Lietuvos chorų festivalį planuojama rengti 2025 metais – nemokami koncertai vėl kvies dar garsiau ir gausiau susiburti, dainuoti ir klausytis lietuviškos dainos Pasvalio rajone.

Festivalio nuotraukas rasite ČIA.

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos ir Lietuvos nacionalinio kultūros centro informacija

Dalintis Facebook