Paieška
lt en

Žiemgalos senovę pažinkime dokumentuose

2022-08-12
Žiemgalos senovę pažinkime dokumentuose

Pasvalio krašto muziejus pristato penktąjį dokumentų rinkinį iš serijos „Žiemgala XIII a. dokumentuose“. Šį kartą tyrinėjamas Žiemgalos vyskupystės rašytinis palikimas. Europos šalių archyvuose pavyko surasti svarbių Lietuvos ir Latvijos istorijai dokumentų. Jie atkeliavo iš Vatikano Apaštališkojo archyvo, Prancūzijos nacionalinės bibliotekos rankraštyno, Danijos valstybės archyvo, Vokietijos Kelno, Šverino miestų, Saksonijos-Anhalto žemės istorijos archyvų, Herderio instituto. Lietuvos Metrikos dokumentų kopijos gautos iš Rusijos valstybinio senųjų aktų archyvo bei Lenkijos vyriausiojo senųjų aktų archyvo. Naujajame leidinyje rasite dokumentų spalvotas fotokopijas, jų transkripcijas, vertimą į lietuvių kalbą, istorinio konteksto komentarus. Dokumentus tyrinėjo ir aprašė istorikas dr. Tomas Baranauskas. Leidinys apsvarstytas ir recenzuotas Lietuvos kultūros tyrimų institute.

Tai jau penktasis serijos „Žiemgala XIII a. dokumentuose“ leidinys. Didelio dėmesio sulaukęs projektas sėkmingai vykdomas nuo 2014 m. Į dienos šviesą iškeliami archyviniai dokumentai, saugomi didžiuosiuose Europos archyvuose. Projektą įgyvendino Pasvalio krašto muziejus ir asociacija Žiemių pradas „Simkala“ (Joniškis). Finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Pasvalio rajono savivaldybė, parėmė IĮ „Juodasis ežys“.

Naujojo leidinio „Žiemgalos vyskupystės aktai. Acta episcopatus Semigalliensis“ pristatymas visuomenei numatomas rugsėjo mėnesį. Tačiau jau šiandien užsukite į muziejų ir mes jums jį padovanosime! Be to, gausite projekto lankstinuką ir skirtuką knygai. Primename, kad iki šiol jau buvo išleisti šie dokumentų rinkiniai: „Žiemgalos aktai“, „Sėlos aktai“, „Kuršo aktai“, „Sėlos ir Žiemgalos vyskupystės aktai“.

Domėkimės savo istorija! 

Pasvalio krašto muziejaus informacija

Dalintis Facebook