Paieška
lt en

Žemdirbių dėmesiui

2023-08-04
Žemdirbių dėmesiui

Kiekvienais metais javapjūtės metu žemdirbiai dėl kilusių gaisrų patiria didelių materialinių nuostolių. Dažniausiai gaisrai kyla žemės ūkio technikoje, neretai javų laukai užsiliepsnoja dėl neatsargaus elgesio su ugnimi.

Kad šiemetinė javapjūtė praeitų be nuostolių primename, kad esant didesniam nei antros klasės miškų gaisringumui (šios sąlygos nustatomos meteorologinių tarnybų bei skelbiamos žiniasklaidos) ar pučiant stipriam vėjui griežtai draudžiama deginti šiaudų krūvas, sugrėbtas žoles bei kitas augalinės kilmės atliekas. Kiekvienas žemės ūkio technikos vienetas turi būti aprūpintas dviem 2 kg (l) arba vienu 4 kg (l) ugnies gesintuvais, o kombainai ne mažiau kaip dviem 4 kg (l) ugnies gesintuvais ir nedegiu audeklu. Šiuo metu, pagal galiojančius standartus, naudojami vandens putų, angliarūgštiniai ir milteliniai gesintuvai, ant kurių korpusų turi būti galiojančios gesinimo medžiagų patikros atžymos. Kombainų ir kitų mašinų vidaus degimo variklių, neturinčių gaubtuvų, išmetimo kolektorius rekomenduojama uždengti metaliniais skydeliais per visą jų ilgį ir iš šono. Reikia šalinti užsivyniojusius šiaudus ir dulkes nuo biterių, kimštuvų, rinktuvų, velenų ir kitų kombaino dalių.               

Šiemet, kaip ir kiekvienais metais, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai tikrins žemės ūkio technikos priešgaisrinę būklę. Vairuotojams ar žemės ūkio technikos savininkams, neužtikrinantiems saugaus gaisrinio stovio savo ir kitų turtui, gali būti taikomos administarcinės baudos. Todėl žemdirbiams, norintiems išvengti nemalonumų, patartina laiku pasirūpinti žemės ūkio technikos saugumu ir laikytis gaisrinės saugos taisyklių.  

PAGD prie VRM Panevėžio PGV Pasvalio PGT informacija        

Dalintis Facebook