Paieška
lt en

Neteisėtai degina automobilių alyvą ir taip mažina išlaidas už šildymą

2022-01-25
Neteisėtai degina automobilių alyvą ir taip mažina išlaidas už šildymą

 

Naudota automobilių alyva dėl joje esančių sunkiųjų metalų laikoma pavojingomis atliekomis, kurias draudžiama šalinti kartu su komunalinėmis ar kitomis atliekomis ir deginti. Nepaisant to, didelis panaudoto tepalo kiekis neteisėtai sudeginamas šildant kai kurių autoservisų, įmonių ar gyventojų patalpas. Neteisėtas automobilių alyvos deginimas amortizuoja šį sezoną itin išaugusias šildymo kainas.
Gamintojai ir importuotojai į vidaus rinką kasmet pateikia daugiau kaip 21 tūkst. tonų alyvos, tačiau šios atliekos surinkimo ir perdirbimo rodiklis jau daug metų išlieka itin mažas – oficialiai jos sutvarkoma mažiau nei ketvirtadalis. Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, 2016 metais šalyje buvo perdirbta 27,4 proc. panaudoto tepalo, 2017-aisiais – 24 proc., 2018-aisiais – 24,5 proc., o 2019-aisiais – 23,1 procento.
„Didžiausią dalį, daugiau kaip 70 proc., sudaro būtent variklinės alyvos atliekos, kurias galima surinkti ir perdirbti. Kadangi Lietuvoje perdirbama tik ketvirtadalis panaudoto tepalo, alyvos atliekomis atsikratoma kitais neteisėtais būdais: ją sudeginant, išpilant, panaudojant darbo įrankių tepimui ar patalpų šildymui. Tokiu būdu šių atliekų turėtojai sutaupo lėšų, nes nemoka už panaudoto tepalo pridavimą atliekų tvarkytojams“, – sako Gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovė Asta Pakštaitė-Marcinkienė.

PRANEŠIMAS SPAUDAI

Gamintojų ir importuotojų asociacijos (GIA)
VšĮ Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO) informacija

 

Dalintis Facebook