Paieška
lt en

Raubonių vandens malūnas-karšykla-verpykla vėl atvira visuomenei

2022-08-31
Raubonių vandens malūnas-karšykla-verpykla vėl atvira visuomenei

Rugpjūčio mėnesį baigti Raubonių vandens malūno-karšyklos-verpyklos tvarkybos ir kapitalinio remonto darbai. Šis Lietuvoje lygių neturintis technikos paveldo statinys naujam gyvenimui pradėtas prikelti 2015 m. Raubonių bendruomenės ir jos entuziasto Vaidoto Gikio iniciatyva. Pasvalio rajono savivaldybei priklausantį pastatą bendruomenė valdo panaudos teisėmis.

Buvo parengtas tvarkybos darbų ir kapitalinio remonto techninis projektai. Restauravimo darbai užtruko beveik ketverius metus, jie buvo suskirstyti į du etapus. Malūno priestatą (buitines patalpas) restauravo UAB „Versiculus“ iš Vilniaus, o pagrindinį pastatą sutvarkė Panevėžyje įsikūrusi UAB „Kriautė“. Malūno atkūrimui lėšos gautos iš Europos Sąjungos fondų, valstybinės paveldotvarkos programos bei skirtos iš Pasvalio savivaldybės biudžeto.

Atlikti darbai: pamatų remontas, vidaus ir lauko sienų, perdangų, pralaidos ir jos atraminių sienučių, tiltų, stogo konstrukcijų ir dangos, kaminų, lietaus vandens nuvedimo sistemos, vidaus ir lauko laiptų, langų, durų, nuogrindos, fasadinio mūro, fasadinio polichrominio dekoro, istorinės malūno technologinės įrangos ir kiti tvarkybos darbų projekte numatyti tvarkybos darbai. Taip pat įrengta vandentiekio ir nuotekų sistema, sutvarkyta malūno aplinka, lauko akmenimis išgrįsta automobilių stovėjimo aikštelė, išvalytas kanalas.

Raubonių vandens malūnas žinomas jau nuo XVIII a. Tuomet Tatulos upės tėkmė suko 2 medinius ratus, kurie judino dvi girnas. Malūnas buvo vienintelis Krinčino parapijoje. Apie 1860 m. dvarininkas Liudvikas fon Ropas pastatė dabartinį raudonų plytų malūno pastatą. 1907 m. pradėjo veikti angliška bei švediška vilnų karšimo ir verpimo įranga. Vėliau malūną valdė latvis Jonas Ribė, žydas Chackelis Zivas. Sovietams okupavus Lietuvą 1940 m. pastatas buvo nacionalizuotas. Girnos nustojo suktis 1987 m., o karšykla-verpykla priklausė Pasvalio valstybinei buitinių paslaugų įmonei, paskui UAB „Raubonių verpykla“. Uždaryta 1997 m.

Po ketvirčio amžiaus Raubonių vandens malūnas-karšykla-verpykla vėl atvėrė duris lankytojams, tik dabar čia siūlomos nebe pramoninės paslaugos, o pramoginės veiklos. Restauruotas pastatas visuomenei buvo pristatytas amatų ir meno festivalio „Vilnonės dienos“ metu.

Didieji darbai baigėsi, tačiau malūno teritorijoje judėjimas tęsis ir toliau. Projektuojama pralaida po Taikos gatve ateityje užtikrins, kad vanduo nuolat judės po pastatu ir neleis kanalui vėl užpelkėti. Kiek tolėliau bus įrengta didelė automobilių ir autobusų stovėjimo aikštelė bei pėsčiųjų takas iki malūno. Čia bus pasinaudota Pasvalio rajono vietos veiklos grupės teikiamomis galimybėmis.

Detalesnė informacija apie projektą čia.

Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus informacija

Dalintis Facebook